Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Äänestysoikeuden toteaminen. Kummallinen epäkohta.

Vuoden alussa ajokortin avulla ei voi enää todistaa henkilöllisyyttään. Äänestäminen näyttää olevan poikkeus.

 

Luin juuri vaalitoimitsijoille lähetetyn “Vaalitoimikunnan tehtävät”-ohjeistuksen. Siellä mainitaan, että ajokortti kelpaa henkilötodistuksena. Tästä seuraa kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on se, että henkilö, kenellä ei ole passia tai henkilöllisyystodistusta, saattaa jättää äänestämättä. Toinen ongelma on se, että jos vaalitoimikunnan jäsen ei ole tarkkaan lukenut ohjetta ajokortin kelpoisuudesta, niin hän voi tahattomasti estää äänestämisen vedoten siihen, että ajokortti ei ole virallinen asiakirja henkilöllisyyden toteamiseen.

 

Äänestäjälle lähetetyssä ilmoituksessa mainitaan ajokortin kelpaavan henkilöllisyystodistuksesta.

 

Kummallinen tilanne, että ajokortti samaan aikaan kelpaa ja ei kelpaa henkilötodistukseksi riippuen tilanteesta. Tämä asia tulisi informoida tarkemmin kaikille, ettei tulisi tilannetta missä joku jättää äänestämättä, koska hänellä ei ole henkilökorttia tai passia ja toisaalta taasen evätään henkilöä äänestämästä tilanteessa missä hän todistaa henkilöllisyytensä ajokortilla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän se mikään epäkohta ole, että ajokorttikin kelpaa henkkariksi äänestettäessä. Se on hyvä asia.

Kun muutoksesta tiedotettiin viime vuoden puolella, silloin nimenomaan sanottiin, että tapauskohtaisesti voi myös ajokorttikin kelvata. En muista mainittiinko äänestäminen erikseen tässä yhteydessä, mutta sehän käy siitä "kutsukirjeestä" ilmi, kuten olet todennut.

Ja olettaisin, että vaalitoimitsijat kyllä tietävät tämän, kun ovat moiseen virkaan vihkiytettyjä. Äänestäjiähän on paljon ja moni heistä tulee tyrkyttämään sitä ajokorttia. Käsittääkseni huolesi sen asian suhteen on aivan turha. Toimitsijoita on useampia paikalla ja ajatus, että he kaikki olisivat valveutumattomia on poissuljettu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Sitä minäkin meinasin kirjoittaa, että eikö siinä äänestystilanteessa moni esittele juuri ajokorttiaan, koska äänestyskirjeessä niin kerrottiin ajokortin esittämisen mahdollisuudesta.

Se olisi uskomatonta, jos on jossain alueella paikassa, joka ei hyväksy mitenkään ajokorteilla todentamisen, menisi kirkkaasti etusivun uutiseksi.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Lähestyn asiaa siltä kantilta, että äänestäjä ei edes vaivaudu äänestyspaikalle, jos hän luulee ettei hänellä ole sopivaa asiakirjaa.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Toki ajokortin hyväksyminen on hyvä asia.

Epäkohtana pidän sitä, että vaikka asiasta on tiedotettu, että ajokortti on validi joissain tapauksissa, niin kuinka moni on muistaa, että poikkeustapaukset on mahdollistettu.

Ongelma on siinä, että monet eivät lue äänestysilmoituksessa olevaa mainintaa ajokortin kelpaamisesta henkilötunnisteeksi. Se, että muutosta ennen ja jälkeen on mainittu ajokortin kelpaavan joissain tilanteissa henkkareina, ei poista sitä, että useimmat ihmiset uskovat/luulevat ettei ajokortilla voi todistaa henkilöllisyyttään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Äänioikeutta ei ole koskaan tarvinnut todistaa virallisesti kelpaavalla paperilla. Riittää, kun todistaa sen vakuuttavasti. Sikäli ajokortin aseman muuttuminen, kuten Kela-kortinkaan aiemmin, ei ole tuonut juridista muutosta.

Jaan kuitenkin huolesi. Tästä asiasta olisi pitänyt tiedottaa selvästi ja erikseen. Vielähän on aikaa. Ei voida olettaa, että varsinkaan laitoksissa elävät lukisivat huolellisesti vaalit.fi -sivustoa päästäkseen selville oikeuksistaan.

Toimituksen poiminnat