Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Kokoomuksen Jokiselle yllätys uutinen: Marginaalivero katoaa ensi keväänä.

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on kommentoinut verotusta(linkki Uuden Suomen uutiseen tekstin lopussa). Tarkemmin marginaaliveroon liittyen, eli siihen, että jos tekee töitä päätoimensa ohessa, niin sen verotus on korkeaa.

Toki kirjoituksessa olevat luvut ovat oikeita, mutta siihen on jo olemassa ratkaisu, mitä hän ei mainitse. Verotus muuttuu ensi vuonna siten, että se tulee olemaan reaaliaikaista. Ymmärtääkseni käsite marginaalivero katoaa käytöstä, sillä maksettuja veroja seurataan jatkuvasti.

En jaksa tarkistaa äänestikö Jokinen itse veromuutoksen puolesta. Jos äänesti, niin hän on uohtanut mitä verouudistus sisällyttää. Toki hänen ulostulonsa liittyy siihen, että kaikkien tuloveroja pitäisi madaltaa. Huolestuttaa ja harmittaa se, että varsinkin istuvat kansanedustajat taivuttavat todellisuutta aina sen verran, että kiinnitetään huomiota johonkin ei-oleelliseen seikkaan. Tässä siis verojen alentamista ajetaan puhumasta asiasta mitä kohta ei enää ole.

Hyvä uutinen siis Kalle Jokiselle: Marginaaliverotus katoaa ensi keväänä! 

Asiaa voi kommentoida. Jos olen väärässä, saa huomauttaa.

 

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263493-kokoomuslaiselta-karu-esimerkki-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, olet väärässä.

Marginaalivero tarkoittaa veroprosentin nousua lisätulojen saamisen yhteydessä eikä se marginaaliveroprosentti muutu miksikään. Verotaulukkoihin ei ole mitään vaikutusta sillä kuinka verokertymää tai tuloja seurataan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Rantalainen ehkä ajattelee, että sammakkona kattilassa on ihan hyvä olla. Lämpötilan nousua ei huomaa kun se tulee pikku hiljaa, eikä siksi ymmärrä loikata pois ennen kuin on jo myöhäistä.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Lähinnä ihmettelen reaaliaikaisuuteen siirtymisen ja marginaalien muutoksen suhdetta. Alla olevat kommenttini avaavat asiaa.

Alkuvuodesta marginaali voi olla iso, loppuvuodesta voi olla nolla tai voi olla negatiivinen eli vähentää päätyön verotusta.

Kokonaisverotus vuositasolla on sama miten vain. Se ei muutu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Väliähän ei ole sillä onko lisäansio pää- vai sivutyöstä, eikä korjauksen viiveellä. Marginaaliveron aiheuttaa progressio, eikä ilmiöstä määstä eroon muulla kuin progressiosta luopumalla.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #6

Jotain hyötyä oli tästäkin blogin aiheesta, sillä eilen tuli illalla/yöllä tutustuttua tuloverotukseen tarkemmin.

Pahoitteluni huonosta blogista.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Marginaaliprosentti muuttuu radikaalisti, koska verotusta seurataan reaaliaikaisesti. Tai toivoisi muuttuvan. Tämä siten, että laajat tietokantamuutokset saattavat alussa olla hankalia.

Aiemmin, tänäkin vuonna, päätyötulon ja lisätyöansioiden välinen veroaste on tarkastettu lopullisesti vasta vuoden lopussa. Ensi vuonna se tapahtuu reaaliaikaisesti, eli marginaaliverotus tulee muuttumaan.

Ohessa Uuden Suomen linkki:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237872-muhkeat-ve...

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Tarkemmin asiaa tutkiessani löysin tietoa verohallinnon sivustolta
(https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohal...) ohessa olevan kappaleen:

"Paljon julkista keskustelua on herättänyt kysymys siitä, johtaako tulorekisteri veroprosentin elämiseen vuoden mittaan. Verohallinnon ylitarkastaja Merja Holanti kommentoi asiaa: ”Veroprosentin automaattista muuttamista verottajan aloitteesta ei ole tarkoitus ottaa käyttöön tulorekisterin käyttöönoton yhteydessä. Tietojen laajempaa käyttöä tavoitellaan kauempana tulevaisuudessa.” Tulorekisteri voi siis tulevaisuudessa mahdollistaa siirtymisen reaaliaikaiseen verotukseen ja sosiaaliturvaan, mutta vain jos niin päätetään."

Tuon mukaan järjestelmä ei muuta veroprosenttia automaattisesti. Luultavasti näin on tehty sen takia, että katsotaan ensin miten ohjelmisto toimii ja sen jälkeen otetaan reaaliaikaisuus käyntiin.

Hieman ihmetyttää, sillä onhan järjestelmän oltava reaaliaikainen, koska veronpalautukset loppuvat. Mahdollisesti siis tuo edellinen linkkini veronpalautusten loppumiseen on väärin, sillä jos ei ole reaaliaikaista veroprosentin muutosta, niin silloin maksetaan liikaa tai liian vähän, jolloin se joudutaan kompensoimaan joskus. Ei tosin joulukuussa, vaan tammi- tai helmikuussa, sillä tiedot ovat sisällä ja kuitit sekä muut vähennyskelpoiset asiat voi toimittaa verottajalle vuoden alussa.

Toinen vaihtoehto on se, että jokaisen kannattaa seurata vuoden varrella veroprosenttejaan ja muuttaa niitä tarvittaessa. Toki niin tehdään nytkin.

Toimituksen poiminnat