Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Veikkauksen monopoli ei ole ongelma.

Helsingin Sanomat (3.9.) kirjottaa, että kilpailuvirastoa kiinnostaa Veikkauksen monopoli. Heidän on tarkoitus löytää syitä onko monopoli perusteltavissa.

Tässä hyvä ja mahdollisesti ainoa perustelu monopoliin: kansantalous eli Suomen sisämarkkinoilla pyörivä rahan määrä.

Kyseisessä artikkelissa mainitaan, että monopolin ongelmakohtia saattavat olla (siksi saattavat, koska asiaa ei olla vielä tutkittu) pelien mainonta, haittojen huono ehkäisy tai vähentäminen sekä pelien sijoittaminen. Miten monopolin purkaminen estää tai muuttaa noita kohtia? Jos ja kun monopoli purettaisiin, olisi jokainen uusi toimija oikeutettu tuomaan omat laitteensa mm kauppojen tiloihin, jolloin pelikoneiden määrä kasvaisi, ei vähenisi.

Palatakseni tuohon kansantaloudelliseen aspektiin, niin Veikkauksen monopolin tilalle tulisivat kansainväliset yhtiöt. Niiden valtiolle, tai uhkapelivirastolle, miksi sitä sitten kutsuttaisiin, tulouttama rahamäärä tulisi tippumaan radikaalisti verrattuna Veikkauksen tuloutukseen. Tähän on monia syitä. Jos ja kun tuloutus tapahtuisi voitoista (toki lisensseistäkin tulisi maksua kerätä), niin erilaisilla järjestelyillä voitto saataisiin pienemmäksi. Tähän on monia keinoja. Maitten väliset konsernilainat ovat tunnetuimmat. Myös pelikoneiden vuokrilla ja pelien lisenssioikeuksilla voidaan vähentää voittomarginaalia ja siirtää raha sinne mihin halutaan. Luultavimmin koneita ja lisenssejä hallinnoiva taho ei olisi Suomessa, jolloin sekin rahamäärä siirtyy vähemmin verottaviin mainin.

EU ei säätele vedonlyöntitoimintaa ja on jättänyt sen kansalliseen lainsäädäntöön. En ymmärrä miksi kilpailuvirasto tarttuu aiheeseen. Pelien haittoja voidaan vähentää ilman monopolin purkua. Jos Veikkauksen monopoli puretaan, häviäjinä ovat kaikki, sillä Veikkaus tukee eri tahoja laajalla skaalalla. Yksityistäminen vähentää tuota rahapottia. Toki rahan jaon periaatteista kannattaa keskustella, mutta pidän sitä täysin eri asiana kuin monopolin purkamista. Mietinkin syitä miksi Kilpailuvirasto selvittää asiaa. Kuka heitä lobbaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat