Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Kansanedustajan toimen jälkeinen korvaus.

Missä ammatissa tai toimessa ei pyritä tekemään parasta mahdollista tulosta, vaan mietitään mitä tapahtuu, kun määräaikainen työsuhde loppuu ja tehdään töitä sen mukaan? Näyttää siltä, että kansanedustajan toimi on sellainen. Tosin heidän kohdallaan kyseessä ei ole työsuhde vaan luottamustehtävä.

 Näin ymmärsin Juhana Vartiaisen twiitin, missä hän kertoi kollegojen olevan huolissaan tulevaisuudestaan ja siitä, että heidän on toimittava työssään siten, että turvaavat oman jatkonsa ennemmin, kuin tekevät vaikeita päätöksiä. Sopeutumisrahan kestot löytyvät osoitteesta: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1967/19670329. Sen pituus vaihtelee riippuen siitä kuinka kauan on ollut edustajana. Toki on ymmärrettävää, että ihminen on huolissaan tulevaisuudestaan ja toimeentulostaan.

Nyt eduskunnan keskustelussa ollut kansanedustajan eläke koskee heitä, ketkä ovat jo lopettaneet edustajana toimimisen(saa korjata, jos olen ymmärtänyt väärin) ja nauttivat eläkettä. Sillä ei pitäisi olla tekemistä sen kanssa, mitkä ovat korvaukset seuraavissa vaaleissa putoavilta edustajilta. Se on ymmärrettävää, että edustajan toimen jälkeen saa korvausta, vähän kuin ansiosidonnaista, mutta ei sen pitäisi olla elinikäinen järjestelmä, kuten vanhoilla edustajilla on.

En siis ymmärrä miksi Vartiainen vertaa tämän hetken kollegojen pelkoa kansanedustajan sopeutumiseläkkeeseen puuttumiseen, sillä se ei koske heitä. Nämä kaksi asiaa, eli sopeutumisraha ja sopeutumiseläke, ovat eri asiat. Keskustelu on pyörinyt ja pyörii sopeutumiseläkkeen ympärillä. Enkä myöskään ymmärrä tämän hetken kansanedustajat ovat huolissaan omasta sopeutumisrahasta, sillä siihen ei olle ymmärtääkseni puuttumassa.

Voin olla väärässä, saa oikaista.

Loppuhuomiona se, että työ kuin työ pitää tehdä mahdollisimman hyvin siihen asti kunnes se loppuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoitat "Nämä kaksi asiaa, eli sopeutumisraha ja sopeutumiseläke, ovat eri asiat."

Ei ole eri asioita vaan kyse on siitä, että vuonna 2010 jolloin sopeutumisrahaa käsiteltiin eduskunnassa edustajat tulivat ihan oikein siihen lopputulemaan, että sopeutumiseläke on väärä peruste korvata kansanedustajan poistumista eduskunnasta ja palkkion saamisesta. Näinhän tosiaankin on ja on muuten edelleenkin sopeutumisrahan kohdalla. Sopeutumisraha ja sopeutumiseläke kun ovat kumpainenkin tosiasiassa työttömyyskorvauksia, mutta nimeltään erehdyttävästi toisen nimisiä etuisuuksia tarkoituksena yksinomaan kansanedustajien oman edun tavoitteluun säädettyjä.
Miksi ovat itselleen laatineet kyseiset lait? Siinäpä hyvä kysymys. Kysymyksessä ei suinkaan pidä olla kansanedustajan työn arvokkuuden palkitsemisesta sopeutumiseläkkeenä eikä sopeutumisrahana vaan kohdella työttömyyden kohdatessa samoin perustein kuin muitakin kansalaisia.

Eilisessä eduskuntakeskusteluissa oli silmiin pistäviä puheenvuoroja, joita ei tavallinen kansalainen mitenkään ymmärrä, saati käsitä. Vertaukset johonkin 1940-luvun tapahtumiin tai metsätyömiehen työhön ovat kyllä vertaansa vailla olevia mielipiteitä ja vielä kansanedustajan puolustuspuheenvuorona käsittämättömiä.

Eduskunnan sivulla on varsin selvästi ilmaistu mistä sopeutumiseläkkeessä on kysymys. "Ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla." https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/elakke...

Kansanedustajaksi hakeutuminen on sitä paitsi ihan vapaaehtoista ja tiedossa olevin palkkio ja moraalisin muine laillisin eduin.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Tarkennus kirjoitukseeni. Osa nykyisistä kansanedustajista on oikeutettu kansanedustajan eläkkeeseen. En näe ongelmana sitä, että se heiltä poistetaan. He ovat poiston jälkeen oikeutettuja sopeutumisrahaan, jonka kesto on vähintään kaksi vuotta edustajilla, ketkä olisivat oikeutettuja kansanedustajan eläkkeeseen.

Kaksi vuotta on riittävä aika löytää uutta työtä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Anteeksi nyt Rantalainen, mutta en ymmärrä ajatuksenjuoksuasi tässä asiassa. Varsinainen eläke tulee voimaan myös kansanedustajalle eläkeiän saavuttamisen jälkeen. Tästähän ei suinkaan ole kysymys vaan sopeutumiseläkkeestä, joka on työttömyyskorvaukseen täysin rinnastettava. Lutsutaan vain kansanedustajan kohdalla sopeutumiseläkkeeksi ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta poiketen. Sama koskee myös sopeutumisrahaa.

Kukaanhan ei ole esittämässä "aidon" kansaneläkkeen poistamista vaan sopeutumiseläkkeen eli työttömyyskorvauksen.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Sopeutumiskorvaus on aiemmin ollut nimeltään sopeutumiseläke. Vuonna 2011 se on muuttunut sopeutumisrahaksi. Klikkaa linkki finlexiin, jossa näin lukee. Sopeutumisraha ja sopeutumiseläke ovat kaksi eri asiaa, mutta molemmat vaikuttavat kansanedustajiin riippuen siitä, milloin he ovat aloittaneet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

No ei ole, sillä kumpikin ovat edelleen voimassa olevia etuuksia kansanedustajina olleille ja mahdollinen vielä edustajina oleville.Sopeutumiseläke ei ole vielä muuttunut sopeutumisrahaksi kuten väität vaan sitähän juuri kansalaisaloitteella pyydetään poistamaan ja mahdollisesti muuttamaan sopeutumisrahalakiin sisältyväksi.

Toimituksen poiminnat