Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Eduskunnan valiokuntien toiminnan salaaminen, uhka vai mahdollisuus?

Mielestäni kansalliselle turvallisuudelle on haitallista se, että tukitaan kansanedustajien suut. Tarkoitan tässä enemmin sisäistä turvallisuutta, ulkoisessa turvallisuudessa toimimme suurelta osin EU:n alaisuudessa, eikä sieltä ole ollut ainakaan näkyvissä painetta lisätä tiedustelu- että salailulakeja. Käytännössä tuo ehdotus tuhoaa koko edustuksellisen demokratian. Jos ja kun edes muut kansanedustajat, puhumattakaan äänestäjistä, eivät saa tietää mitä valiokunnissa on puhuttu, niin mitä me teemme eduskunnalla? Valiokunnat ovat paikkoja, missä lait valmistellaan. Jos emme saa tietoa mitä valmistellaan ja miksi, niin mitä virkaa on vaaleilla, sillä emme tiedä mitä kukakin todella ajaa valiokunnissa.

Tämä vaikuttaa suurelta osin ihmisten äänestyskäyttäytymiseen, sillä puolueet voivat luvata mitä tahansa, sillä ei voida selvittää mitä minkäkin puolueen edustaja on sanonut valiokunnissa, missä siis lait valmistellaan. Toki tälläkään hetkellä moni ei lue valiokuntien kirjauksia suoraan, mutta välillisesti he saavat tietoa lehdistön kautta.

Tälläkin hetkellä valiokunnissa julistetaan asioita salaisiksi, eivätkä tietääkseni niistä asioista olla juuri puhuttu eteenpäin. En näe miten tilanne olisi muuttunut lähiaikoina. Jos Supolla, eduskunnalla tai jollain muulla taholla on parempa tietoa asiasta, toivon, että kertoisivat asioista, edes vähän, suurelle yleisölle.

Suurempi kansallinen uhka on Kanadan ja EU:n välinen vapaakauppasopimus, minkä nojalla yritykset voivat haastaa valtioita välimieskäsittelyyn menetetyistä voitoista lainsäädännön muutoksen tapahtuessa. Näin olen asian ymmärtänyt, toivon olevani väärässä. Tähän liittyy myös jo nähdyt EU:n kommentit liittyen Sote-lakien epätarkkuudesta ja prosessin etenemisestä. Eli, jos EU estää tutkintaprosessien jälkeen Sote-lait, niin investointeja tehneet yhtiöt voivat vaatia valtiolta korvauksia.

Näen tämän hetken ministeriöstön olevan suurin turvallisuusuhka Suomelle ja suomalaisille. He rakentavat suljettua hallintokoneistoa, vaikka avoimuutta täytyisi lisätä kaikilla hallinnon tasoilla.

Jos käsiteltävät asiat muuttuvat salaisiksi, houkutus paljastaa asioita valiokunnista voi nousta suuremmaksi kuin aiemmin. Se, kuka paljastaa sopivimman asian tuomion uhalla, voi seuraavissa vaaleissa saada enemmin ääniä kuin aiemmin ja näin varmistaa paljastuksessa paikkansa seuraavassa eduskunnassa. Uhka siitä, että joutuu vankilaan puoleksi vuodeksi, voi olla kätevä liike siihen, että tulee uudelleen valituksi. Onko helpompaa tapaa saada nimensä lehtiin, kuin poliittinen vankilatuomio?

Näillä toimilla ei Suomessa nouse mikään muu kuin poliittinen ääriajattelu ja opportunismi. Jos ja kun näin käy, tulevaisuudessa näemmä tällaisia kommentteja vallassaolijoilta: "Mitäs me sanoimme, kyllä tiedustelulakaje tarvittiin."

Saa kommentoida.

 

EDIT: Otsikko muutettu ja yksi sana poistettu tekstistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Lyhyesti siis:

Onko tuomio valiokuntapaljastuksista uhka vai mahdollisuus?

Toimituksen poiminnat