Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Applen USA:han maksamat verot ovat muualta pois

Trump kehuu omaa politiikkaansa Davosin talousfoorumissa sillä, että rahaa liikkuu Yhdysvaltoihin paljon. Tähän liittyen Apple maksoi/maksaa ison summan veroja sinne.

Toivoisin näkeväni analyysiä siitä, että juuri samat rahasummat ovat pois muilta mailta ja heidän verotusoikeudestaan. On mielenkiintoista, että hän puhui noin tilaisuudessa, missä on vaikuttajia ympäri maailman. Käytännössä hän sanoi, että ne varat ovat verojen muodossa poissa teiltä, koska ette itse uskalla tai pysty tekemään lakeja, jotta monikansalliset yritykset maksaisivat veronsa teille.

Se on kehumisen arvoinen asia. Samalla se näyttää sen, että Suomen ja Euroopan päättäjät ovat hampaattomia tekemään mitään ylikansalliselle verokikkailulle. Säälittävää.

Voi olla, että olen ymmärtänyt asian väärin. Toivonkin niin.

Saa kommentoida.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ilmeisesti on niin, että nyt on semmoinen POTUS (President Of The United States),
joka ei kumartele WTO:n edessä, ei Kiinan edessä ja kaikkein vähiten EU:n edessä.

America First. Samaa kaavaa suositteli POTUS Davosissa toisillekin. Just follow him!

Simple as that! ;)

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Verotusoikeudet eivät ymmärtääkseni ole WTO:n ydinalaa. Sen pääalaa on kaupankäynnin tasapuolisuus. Verotusoikeus on eri asia. Ja jos verotetaan samalla tavalla kotimaisia, kuin ulkomaisia yrityksiä, WTO ei ymmärtääkseni pysty siihen puuttumaan. Joten tässä tapauksessa kumartelulla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Siinä olet oikessa, että muiden pitäisi tehdä samoin, eli alkaa verottaa suuryrityksiä uudella tavalla. Tämä lähinnä siten, että missä on liiketoiminta,a siellä maksetaan verot. Tällä hetkellä suuryritysten verokohtelu vääristää ja estääkin kilpailua.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Trumpin kauppa- ja talouspoliittisessa arsenaalissa keskeisellä sijalla ovat roimat verohelpotukset yrityksille ja sitä kautta uusien investointien houkutteleminen USA:n maaperälle.

Toisaalta Trumpin hallinto on valmis suojaamaan amerikkalaista teollisuutta merkittävilläkin suojatulleilla ulkomaista tuontia vastaan. Kilpailu on Trumpin mukaan hyvä asia, mutta sen tulee olla reilua. Trump "asserted he was perfectly open to free trade agreements as long as they are fair and reciprocal". https://www.politico.eu/article/davos-elites-get-a...

Nähtäväksi jää, miten Kiina suhtautuu USA:n uusiin linjauksiin. Kauppasodan vaara ei ole poissuljettu. Globaali talousjärjestelmä joka tapauksessa tärisee ainakin jossain määrin Mr. Trumpin avausten johdosta. En ole asiantuntija ja siksi ihmettelen, ettei esim. YLE:n uutissivulla näy Davosin uutisia tällä hetkellä lainkaan. 'Salpaako hengitys'?

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #4

Verohelpotukset Applen tapauksessa ovat ristiriitaiset. Nythän ne maksavat ison summan Yhdysvalloille.

Kauppasota palvelee vain Kiinan etuja. Kiina valmistaa suurimman osan amererikkalaisista tuotteista, varsinkin elektroniikasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Samalla se näyttää sen, että Suomen ja Euroopan päättäjät ovat hampaattomia tekemään mitään ylikansalliselle verokikkailulle. Säälittävää."

Eivät edes halua tehdä mitään.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Verokilpailu kasvattaa tuloeroja. Verokilpailun voittajia ovat kansainväliset suuryritykset ja häviäjiä jo ennestään heikossa asemassa olevat.

Ihan Trumppimaista politiikkaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ne rahat ovat pois muilta mailta... kuten Irlannilta, joka toimii veroparatiisimaisesti. Muitakin maita Irlannin lisäksi, joita Apple käytti verosuunnittelussaan on menettämässä veroedun. Mitä luulet perusamerikkalaisen jossakin raamattuvyöhykkeelä ajattelevan moisesta käänteestä ? USA:n pitäisi rahoittaa kaikki maailmassa, YK:sta aina sotiin ja Ebolaoperaatioon. Se ei vielä riitä, yritystenkin pityää maksaa verot muihin siipeilijämaihin, jotka eivät edes pidä omasta puolustuksestaan huolta 2% osuudella.

Otetaan kuvitteelliseksi esimerkikasi Suomi/Nokia. Miten luulet presidentin suosion käyvän, jos Nokia tekisi Applet? Eikä tarvitsisi paskaakaan välittää, mitä irlantilainen, luxemburgilainen.. tai ajattelee teon vaikutuksesta.

Tämä olisi minun reaktioni, jos olisin amerikkalaiseksi syntynyt. Olisin yhtynyt Victoria Nulandin lausumaan jo kymmeniä vuosia sitten. negatiivisuus USA:ta kohtaan on ollut Euroopassa tapissa 70-luvulta asti, edes sankarivainajien hautausmaat ympäri Keski-Eurooppaa ei saa kelloja soimaan. Kenen piti hoitaa nuo menneet maailmansodat?
Ilman jenkkien panosta WW2:ssa, Olisiko Ääninenkin autonomisen Suomen sisävesiä? Kysyn vaan.

ps Haataisesta tulee Suomen seuraava Presidentti, olletinkin afrikkalaiset äänestysuurnat saadaan roudattua Välimeren yli ajoissa ääntenlaskentaan....

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Minua ei kiinnosta mitä perusamerikkalainen miettii verotuksesta.

Minua kiinnostaa mitä eurooppalainen tai suomalainen päättäjä miettii verotuksesta. Tällä hetkellä puuttumattomuus suuryritysten verotoimintaan aiheuttaa huomattavia rahallisia menetyksiä, ei vain Euroopassa, vaan myös kaikkialla maailmassa. Verot tulisi maksaa siellä, missä tehdään liikevoittoa.

Mitä tulee toiseen maailmansotaan, niin samaan aikaan, kun eurooppalaiset sotivat natseja vastaan, yhdysvaltalaiset yhtiöt tekivät bisnestä natsien kanssa. Rahalla ei ole moraalia, siksi sitä pitää valvoa.

Toimituksen poiminnat