Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

VR-Yhtymä Oyj:n myyminen ja Vallilan konepaja alue.

Tällä hetkellä etsitään vaihtoehtoja junaliikenteen kilpailuttamiselle. Siihen liittyen on suunnitelmia VR-konsernin myymiseksi joko kokonaisena tai pilkkomisen jälkeen osien myynti yhdessä tai erikseen.

VR omistaa kiinteistöjä eripuolilla maata. Yritin nopealla haulla saada selville mitä ja missä. Löysin listan, missä on vuokrattavia asemarakennuksia. Tämä ei ole koko totuus. Esimerkiksi Helsingissä VR omistaa Vallilan konepaja alueen. VR:n omistus on hidastanut alueen hyötykäyttöä sekä kehittämistä.

En ole lukenut hallituksen esityksiä miten VR:n kiinteistöomistus aiotaan myydä. Siihen on ainakin kolme vaihtoehtoa. Myydään kaikki kerralla, myydään se osa mitä ostaja haluaa ja lopulle tahdään jotain muuta tai myydään ensin rautatietoimintaan kuulumattomat osat ja loput rautatiliikenteen ydinalueeseen kuuluvat osat myydään sen jälkeen. En tosin ole varma, kannattaako myydä mitään, mutta se ei ole tämän kirjoituksen pääkohta.

Viimeisintä myyntivaihtoehtoa pitäisi käyttää välittömästi Vallilan konepaja alueen kohdalla. Helsingin kaupungin tulisi ostaa/lunastaa VR:ltä konepaja alue mahdollisimman nopeasti. VR ei tee sillä ymmärtääkseni mitään. Paitsi odottaa arvonnousua. Tällä hetkellä aluetta ei kehitä kukaan eikä mieti mitä sillä voisi tehdä, sillä alueen tulevaisuus epävarmaa. Jos se myydään muun kiinteistömassan mukana, vuokrat nousevat ja tämänhetkiset työpaikat katoavat. Viimeisin kuulemani ehdotus oli Bauhaus nimisen saksalaisen kodintarvikeliikkeen myymälä, mikä ainakin työllistämisvaikutuksen kautta on umpisurkea idea. Kun alue on kaupungin omistuksessa, sen kehittäminen voisi alkaa. Näkisin itse tuon alueen tulevaisuussa kulttuurin ja vapaa-ajan toimintojen keskittymänä. Alueena, mikä vetää sekä paikallisia, että turisteja puoleensa.

 

Tässä asiassa intressiriita on omistajaohjauksen kautta valtion ja Helsingin kaupungin välinen. Valtion pitäisi asiassa antaa periksi ja tarjota aluetta kaupungille tavalla tai toisella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Kyllä poliitikon pitäisi tietää, että poliitikot eivät myy mitään. Lahjoittavat kyllä poliittisesti sopivalle http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236031-... .
VR:n jälkeen lahjoitetaan tiet, maat ja mannut metsineen, vedet... Terveydenhuolto onkin jo kovaa kyytiä menossa.
Veronmaksajilla on paljon yhteistä omistusta korruptiolla tai muuten vietäväksi ja lahjoitettavaksi. Sitäkö enemmistö haluaa ?

Toimituksen poiminnat