Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Kilpailukieltosopimusko hidastaa talouskasvua?

Helsingin sanomat kirjoitti 9.8. kilpailukieltosopimuksista. Sekä Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, että Suomen Ekonomien liiton toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming ovat kilpailukieltosopimuksia vastaan. Ne hidastavat ihmisten siirtymistä yrityksestä toiseen. On ymmärrettävää, että työntekijöitä edustavat henkilöt ovat tätä mieltä.

Työnantajan näkökulma asiaan on aivan toinen. Jos avaintyöntekijä vaihtaa organisaatiota ja siirtyy kilpailijan palvelukseen ilman vähäisintäkään karenssia, voi pahimmassa tapauksessa olla vanhan työnantajan konkurssi. Samoin, jos olet kouluttanut uuden työntekijän johonkin spesifiseen työhön, hän vaihtaa työpaikkaa saaden mukanaan uuden taidon, jota voi käyttää heti uudessa paikassa. Tällöin vanha työpaikka menettee kaksinkertaisesti, sillä joku on käyttänyt työaikaansa perehdyttääkseen henkilöä. Toki on olemassa tilanteita, missä työnantaja haluaisi saada tietyn henkilön palkkalistoilleen välittömästi.

Nuo ovat normaaleja työnantaja vastaan työntekijä kiistoja. Mielenkiintoiseksi asian tekee artikkelissa mainitun kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin toiminta. Hän kerää eduskunnassa nimiä kilpailukieltoa rajoittavaan lakialoitteeseen. Kumman puolella kokoomuksen edustaja tässä asiassa on: yrittäjien vai työntekijöiden? Pidän mahdollisena, että kokoomuksen edustaja on itsensä ja muiden politiikassa vaikuttavien puolella.

Jos poistetaan kilpailukieltosopimus työntekijöiltä, sitä ei tulla koskaan ottamaan käyttöön politiikan ja yritysmaailman välillä. Itse pitäisin hyvänä ettei tapahtuisi uusia Laura Rädyn ja Lasse Männistön tekemiä nopeita siirtymisiä lainvalmistelusta tai hallinosta suoraan yrityselämään. Tämä, jos mikä, on esimerkki epäreilusta kilpailusta.

Eli kokoomuksen agenda ei näytä tässä asiassa olevan kilpailukieltosopimuksen sisältö, vaan se, että se on itsessään lainsäädännöllisesti olemassa. Jos se poistuu, niin ei voida tulevaisuudessa vaatia sitä myöskään poliitikoilta.

Itse pidän kilpailukieltosopimusta välttämättömänä, jos halutaan nopeaa start up toimintaa. Uuden idean varaan rakennettavaa yritystoimintaa pitää tukea. Ei heikentää niiden mahdollisuutta kadottaa työvoimansa kilpailijalle nopeasti. Jos yritys ja työntekijä eivät sopimusta tee, se on heidän asiansa. Siihen ei kannata lainvalmistusprosessia käynnistää.

http://www.hs.fi/paivanlehti/09082017/art-2000005318851.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat