Hallintarekisteri yhdistyy Soteen

Laki hallintarekisteristä on viimeistelyä varten valmis. Läpimennessään se tullee heikentämään demokratiaa ja avointa hallintoa. Tätä lakia (ja muitakin lakeja) tehdessä on hyvä miettiä mitä, kuka, kenelle sekä  miksi laki on tehty.

Mitä kohtaan on tulee lain tarkoitus. Hallintalain kohdalla piilotetaan omistus, jottei ulkopuoliset tiedä, kenellä on minkäkin yhtiön omistuksia. Tähän ovat monet tahot antaneet kantansa. Lyhyesti sanottuna laki lisää korruption mahdollisuutta, verovälttelyä sekä sisäpiiritiedon käytön helpottamista.

Kuka on hankalampi, sillä en ole tutustunut lainvalmisteluasiankirjoihin. Yleisemmin en näe enkä halua sitä, että hallinnon intresseissä olisi vapaassa ja avoimessa yhteiskunnassa ajaa mahdollisuutta korruption sekä verojen välttämisen lisäämiseen.

Kenelle laki on hyväksi? Kaikille päättävissä asemissa oleville ihmisille, kenen päätökset vaikuttavat omistamiinsa yrityksiin. Verotuksen välttämisen mainitsin jo edellisessä kohdassa.

Miksi on myös haastava kysymys. Näen ainoastaan yhden tekijän ja se on myös tämän hallituksen käsittelyssä. Pidän Sotea ainoana tekijänä, miksi tätä lakia on ajettu eteenpäin. Tällä tavoin saadaan tulevat maakuntapäättäjät ei jääveiksi heidän valitessaan tulevia palvelun tuottajia ja tarjoajia. Jos ja kun omistustiedot eivät ole saatavilla, tulevat Sote-päätökset voivat sisältää kotiinpäinvetämistä. Omistustiedot saadaan selville käytännössä vain omalla ilmoituksella.

En haluaisi esittää näinkin paljon pelkkiin oletuksiin pohjautuvaa tekstiä. Siksi nuo kysymykset, mitä, kuka, kenelle ja miksi, ovat aiheellisia. Oman harkintani kautta vastaukset ovat yllä. Sote on monen miljardin kulu, mutta myös monelle taholle tulo. Pidän tämän hetkistä hallitusta läpeensä korruptoituneena. Alkaen Sipilän osakejärjestelystä.

KaustiRantalainen
Piraattipuolue Helsinki

Bachelor of Engineering, Information and media technology.
Yhdyskuntateknikko.
Olen asunut kuudessa maassa, työskennellyt yli kymmenessä. Muutenkin paljon palloamme nähnyt.
Musiikki, kirjallisuus, historia, filosofia sekä populaarikulttuuri ovat vain osa kiinnostuksen kohteistani.
Tiede ja analyyttinen pohdiskelu on tärkeää ja toivoisin niiden ymmärtämisen lisääntyvän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu