Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Helsingin kaavoitus ja matkailu.

Helsingin mahdollisesti suurin ongelma on asuntopula. Samalla kaupunkiin tarvitaan myös työpaikkoja ja investointeja. Kaupungin alueella on paljon tyhjää toismistotilaa. Näitä tiloja voisi käyttää hyväkseen luovemmilla tavoilla kuin tähän mennessä on tehty.

Matkailu on ala, mikä tulee työllistämään lisää väkeä sekä Helsingissä, että muuallakin Suomessa. En ole nähnyt juurikaan puhetta matkailun tiimoilta näissä vaaleissa. Matkailun kautta ihmiset investoivat Suomeen. Yksi matkailija jättää vähän rahaa maahan, mutta kun heitä on paljon summa kasvaa huomattavasti.

Miten yhdistää kaavoitus ja matkailu sekä miksi niin kannattaa tehdä.

Kaupunki voisi helpottaa kaavoituksessa ja tilojen sääntelyssä uusien majoitustilojen ja etenkin hostellityyppisten kohteiden saatavuutta. Entisiä toimistotiloja tulisi pystyä muuttamaan hostelleiksi pienellä vaivalla. Jos tiloja ei voi muokata pysyvään asumiseen tarkoitetuiksi, estääkö samat asetukset muokata tilat tilapäisiksi hostelleiksi vaikka vuodeksi, sesongin ajaksi tai vain viikonloppukäyttöön isojen festarien ajaksi? Tätä en tiedä ja asiaa olisi hyvä selvittää.

Kaupunki voisi myös kaavoittaa hostelleja asuinkerrostaloon. Huoneistot tulisi tehdä niin, että jos kaupallinen toiminta ei lähde käyntiin, niin tilat voi muuttaa normaaliin asuinkäyttöön.

Pop up hostelleja voisi hyväksyä niiden viikonloppujen ajaksi, kun kaupungilla on suuria tapahtumia. Kesällä näin on melkein joka viikonloppu. Kaupunki voisi antaa tiloja, esimerkiksi kouluja, tilapäisen eli pop up hostellin pitämiseen. Näin on ymmärtääkseni meneteltykin joissain tilaisuuksissa, esimerkikis Helsinki Cupissa.

Miksi juuri hostelleja? Helsinkiin on nykyään suhteellisen halpa lentää, mutta yöpyminen on kallista. Toki on Air'b'b:n ja Couch Surfing:n tapaisia palveluja jotka ovat edullisia. Etsin matkailusivustoilta hostellien määriä lähikaupungeista jotka kilpailevat Helsingin kanssa turisteista. Tukholmassa yli 30, Tallinnassa yli 30, Riiassa ja Vilnassa myös yli 30, Oslossa taisi olla alle 3 ja Helsingissä noin 6. Yöpaikan hinta oli noissa alle 40€ henki. Mihin noista kaupungeista matalalla budjetilla matkaavat pysähtyvät?

Hostelleja käyttää yleensä nuoret matkailijat. Niissä tutustuu muihin matkailijoihin ja osaava henkilökunta avustaa löytämään mielenkiintoisia kohteita. Kun nuoret saadaan käymään ensimmäistä kertaa Helsingissä, he tulevat luultavimmin uudestaan, jos ovat tyytyväisiä kaupunkiin. Helpommin he tulevat myöhemmin uudestaan mahdollisesti opiskelemaan tai töihin, kun he ovat nuorena käyneet tutustumassa mestaan. Tapahtumia kaupungissa riittää paljon ja Suomi on ollut esillä maailmanlaajuisesti matkailun kannalta viimeisen vuoden sisällä laajasti. Tilaisuutta ei hukata.

 

Nuoriin kannattaa sijoittaa, matkailussakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

Helsingissä on ollut asuntopula 467 -vuotta.

Niin saamaton porukka ei edes ansaitse asuntoja. Keskuspuistossa on tilaa.

Toimituksen poiminnat