Pysähdy hetkeksi ajattelemaan Pysy lapsena, sillä muista kysyä kuka, mitä ja miksi.

Helsingin ruokaostospalvelun kilpailutuksesta

Helsingin Sanomat on kirjoittaneet artikkeleita Helsingin kaupungin ja Servea nimisen yhtiön välisestä ruokaostospalvelusta. Palvelu on kilpailutettu eli ruokaostopalveluja olisi tarjonnut muutkin yritykset.

Tähän kysyn: Mihin tarvitaan välikäsi eli palvelun tuottaja?

Teknisesti on mahdollista tehdä palvelu siten, että tehdään ohjelmistopohjainen alusta mihin tulee kaikki ruokaostospalvelua tarvitsevat sekä näitä ostoksia heille tekevät. Palvelun avulla näkisi onko samassa talossa/korttelissa palvelun tarvitsijoita sekä toteuttajia. Samalla, kun käy itse kaupassa, voisi naapurille tuoda samalla. Vähän ansaitseville tämä olisi mainio tapa saada pientä tulonlisää, miksei muillekkin. Toki joitain seuloja pitää olla siihen, ketkä voivat ruokaa kuskata. Se on hienosäätöä, en puutu siihen enempää. Kaupunki tulisi tilata ohjelmisto vapaalla lähdekoodilla, jolloin sen muokkaaminen tulisi hinnaltaan kohtuullisemmaksi.

Uskoakseni tällaista palvelua ei voi tällä hetkellä pistää pystyyn, koska työlainsäädäntö mahdollisesti sen estää. Olisiko työtön, kuka veisi eväät perille työntekijä suhteessa tilaajaan? Nämäkin pitäisi selvittää ja lainsäädäntöä ajanmukaistaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Suurin este lienee kuitenkin tähän palveluun (kauppa) liittyvät yritykset, jotka haluavat jatkaa tätä kuvattua toimintaa omin ehdoin...ideasi on erinomainen !

Käyttäjän AnttiSummanen kuva
Antti Summanen

Tässä mallissa palveluvarmuus on iso ongelma, koska kaikki ruokapalvelun toimittajat ovat käytännössä freelancereita. Kuka muu (kuin yritys) hoitaa palvelun, silloin kun alueella on palvelua tarvitsevia enemmän kuin palvelun tarjoajia? Nälkäisenä ruokaa ei voi odotella kovin kauan.

Näitä "online ruokakassi kotiin" yrityksiä on Suomessakin jo jonkin verran, aina taattu ja nopea toimitus, varsin edullisesti ainakin kaupungeissa. Jotkut ruokakaupat myyvät suoraan verkossa, joten ainoa välikäsi on toimituslogistiikka.

Mielestäni ainoa mahdollinen takuuvarma malli on tämä markkinavetoinen. Tosin syrjäseuduilla toimitushinnat nousevat ja käy vähän kuin verkkoinfran kanssa eli palvelusta tulee yhteiskunnan tukemaan.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Palvelussa olisi yhtä paljon ongelmaa kuin Uber-taksipalvelussa.

Siinäkin toimijat ovat freelancereitä. Motiivina raha.

En näe eroa eri pavelujen välissä, jos ja kun järjestelmä tehdään hyvin, lisätienistien etsijät ja ruoan kotiinkuljettajat löytävät toisensa.

Toimituksen poiminnat